Een paard is enorm gevoelig, wanneer ze pijn hebben zijn ze in het wild een makkelijke prooi voor roofdieren. Dit is dus ook de reden waarom een paard niet snel laat zien dat er iets aan de hand is. We moeten dus goed letten op de kleine signalen die ons paard geeft. Leer je paard goed kennen, bestudeer hem/haar in de paddock met vriendjes, op stal en in de wei. Kijk naar de gezichtsuitdrukking, houding en het gedrag van je paard. Zo kan je het in de toekomst sneller opmerken als er iets aan de hand is.
Maar waar kan je dan op letten?
- Is je paard blij of juist boos tijdens het opzadelen of aansingelen? Als een paard boos is tijdens het opzadelen of aansingelen is dit vaak al een teken dat het ergens niet helemaal lekker zit. Dit noemen we ook wel singelnijd, dit kan zich in vele vormen uiten.
Hoewel het in sommige gevallen psychologisch is, heeft het bij de meeste paarden toch een fysieke oorzaak. Wat overigens niet altijd meteen betekent dat het zadel niet goed ligt. Het kan ook een maagzweer of iets anders zijn, het is dus wel bijna altijd een teken dat er ergens pijn is. Laat je paard en zadel dus checken als je paard dit gedrag vertoont. Sommige paarden kunnen dit gedrag al vertonen op het moment dat je aankomt met het zadel. - Kan je makkelijk opstappen of loopt je paard weg en blijft hij/zij na het opstappen ook nog stilstaan?
Een paard is een vluchtdier, dit betekent dat hij/zij altijd probeert weg te gaan als er gevaar of pijn dreigt. Wanneer een paard pijn ervaart vanuit het zadel of tijdens het rijden is het dus een logische reactie van het paard om bij het opstappen weg te draaien of na het opstappen meteen weg te lopen. Dit geldt overigens ook andersom! Wil je paard niet wegstappen? Dan kan het zijn dat hij/zij tijdens het rijden ongemak, pijn of stress ervaart.
Wanneer dit door het zadel is veroorzaakt en je met een ander zadel gaat rijden kan het zijn dat het paard meteen heel ander gedrag vertoont. Bij andere paarden kan het ook zo zijn dat het een aantal ritjes duurt voordat hij/zij doorheeft dat het geen pijn meer doet. Vaak voel je wel in de beweging van je paard al een groot verschil met een goed passend zadel, het is daarentegen niet erg als je dit niet meteen merkt!
Merk je dat jouw paard 1 of meerdere van de bovenstaande problemen heeft? Bedenk dan even wanneer jouw zadel voor het laatste is nagekeken, is dit alweer een tijdje geleden maak dan een afspraak bij een zadelpasser die lid is van de VZTD dan weet je zeker dat hij/zij geschoold is en bijscholingen volgt.