Search

Interview met Zefanja Vermeulen deel 3

Heb je daar nog tips voor?

Ja je moet veel meer palperen, vooral de laatste ribben. Als je daar dan harde structuren vindt wat niet soepel is heb je sowieso te maken met gebroken ribben. Net als zwevende ribben, vaak speelt er achter het zadel meer dan je denkt wat een belemmering kan veroorzaken. Vaak weet de eigenaar het ook niet. Gebroken ribben komen dus echt vaker voor als we denken.

Vind je dat het zadel genoeg aandacht krijgt bij de huidige eigenaar?

Ja ik denk het wel maar ik denk wel dat er heel veel belemmeringen zijn. Weet je, de aandacht is er wel maar ik denk dat de belemmering de prijs is, wat ik overigens belachelijk vind, en de hoeveelheid die op de markt is. De verschillende visies die er zijn onder de zadelmensen. Dit is denk ik wel een belemmering voor mensen om er echt aan te beginnen want de ene zegt dit en de andere zegt dat. Je moet eigenlijk al een hele sterke eigen mening hebben over wat je wil en hoe je dat wil. Dan kom je er wel, mensen moeten echt hun zadelpassers geloven en vertrouwen, dan kom je er wel maar dat heeft eigenlijk niks meer te maken met het zadelpassen.

Zijn er bepaalde aandoeningen die je vaak tegen komt waarvan je vindt dat zadelpassers zich er meer in moeten verdiepen?

Ja, ik vind het wel lastig hoor. Dat is ok wel een persoonlijk topic vind ik. Ik denk dat op het moment dat je zadelpasser bent en je selecteert je werkveld, dan kom je automatisch wel problematiek tegen waar je je in verdiept. Maar ik vind sowieso wel dat iedereen moet weten wat ECVM is en de klachten hiervan. Net als van hypermobiliteit, DOD dat zijn de chipjes en OCD’tjes en PSSM is heel belangrijk. Vooral de genetische aandoeningen vind ik heel belangrijk. Dit heeft ook gewoon te maken met bepaald gedrag en als je er geen verstand van hebt dan heb je het gewoon moeilijk in de zadelwereld. Alles wordt tegenwoordig snel op het zadel afgeschreven terwijl er dus genetisch heel veel aan de hand kan zijn.

Vind je dat er genoeg aandacht wordt besteed aan de pijnsignalen van paarden door zadelpassers?

Dat weet ik niet. Weet je, Sue Dyson is al meer dan 15 jaar bezig met het pijn protocol maar er is nog een heel groot deel wat hiervoor komt, dit zijn de kalmerende signalen van Rachaël Draaisma. Die zijn nog niet zo bekend. Als je naar deze signalen gaat kijken, ben je de echte pijn voor. Eigenlijk zou elke ruiter verstand moeten hebben van het pijn protocol maar iedere paardenspecialist zou verstand moeten hebben van de stress/kalmerende signalen want dan ben je de pijn nog net voor.

Welk deel van het paardenlichaam zou volgens jou meer aandacht moeten krijgen?

Haha, dat vind ik ook moeilijk te beantwoorden want ik ben sinds dit jaar een beetje afgestapt van het kijken naar geïsoleerde problematiek in het paard zoals nek-, rug- of beenproblemen. Ik ben eigenlijk meer gaan denken in systemen zoals de thoracic sling en pelvic sling. Het vering systeem en passieve sta-apparaat. Door dat ik meer in die systemen ben gaan denken kan ik ook beter beoordelen waar de sterke gebieden zitten van het paard en waar de zwakke gebieden zitten. Dan kun je kijken of je de zwakke gebieden nog sterker kan maken of dat dat al falend is. Dan is het belangrijk om te kijken of je de sterke gebieden nog sterker kunt gaan maken en zo kun je gaan kijken zit er nog rek in een systeem. Dat helpt mij heel erg om uit de geïsoleerde problematieken te blijven. 

Ik weet dat Karin Leibrandt al zei dat als een paard een pees probleem heeft dit een secundair probleem is waarbij het primaire probleem in de rug of schouder zit en daar ben ik het wel heel erg mee eens. Het hoeft niet he, want als paarden bijvoorbeeld heel veel in diep zand lopen dan kan het ook daarvan komen. 

Maar wanneer je meer in systemen gaat denken zijn oorzaak en gevolg ook wel zo logisch.

Als je kijkt naar singelnijd komt dat meestal door een maagzweer of heeft dat toch ook vak relatie met zadel en singel?

Ik denk dat het heel veel verschillende oorzaken kan hebben, maagzweren zeker maar ook ademhalingsproblemen dus bijvoorbeeld een borstbeen wat niet lekker zit. Soms kan het zo zijn dat een borstbeen een slag in het wiel heeft, asymmetrische aanhechtingen van spieren of spierscheuren. Daarbij kunnen het ook nog darmzweren zijn. De oorzaak van singelnijd achterhalen is een beste puzzel.

Denk je dat een probleem ergens anders in het lijf waardoor een paard niet wil rijden ook singelnijd kan veroorzaken?

Ja, weet je ze hebben gewoon een aversie tegen het zadel. Op het moment dat er een probleem was met een zadel en het probleem is in de basis opgelost dan kan die aversie er nog steeds zijn. Het is echt een complex probleem.

Hoe vaak zie jij problemen onder de buik, bij de borstspier en buikspier aanhechting?

Problemen in de zin van heel veel schade zie ik eigenlijk niet. Wel zie ik veel asymmetrie waardoor ik denk dat singels echt oncomfortabel kunnen zijn op dat kruispunt. Daarnaast zie ik wel veel paarden met een wavy sternum, dat is echt een kromming in het borstbeen, waardoor de spieren natuurlijk op een abnormale wijze aanhechten. Ik denk dat dat echt een probleem kan zijn ja.

Denk je dat wij daar dan meer rekening mee moeten houden?

Ik denk echt dat er meer variatie en aandacht moet komen voor singels. Daar is denk ik echt te weinig onderzoek naar gedaan, ik weet natuurlijk niet hoeveel onderzoek hiernaar is gedaan maar ik denk wel dat hier echt meer onderzoek naar gedaan moet worden. Daar ligt echt nog een open/onbekend gebied.

Volgens mij is er nog niet veel onderzoek naar gedaan inderdaad, er zijn nu natuurlijk heel veel verschillende singels zoals met elastiek die het paard de ruimte geven om de borstkas te openen. In hoeverre gebeurt dat met rijden?

De borstkast opent met de ademhaling en tijdens het verzamelen daarnaast verschuift de buikinhoud tijdens het lopen ook nog. De werking van het elastiek is afhankelijk van waar dit in de singel verwerkt zit.

Wat vind jij van zadel onderleggers? Denk je dat dit helpt?

Het enige wat ik weet is wat mij vroeger verteld is, dat is dat op het moment dat je gaat werken met allerlei dingen onder het zadel, je iets passend aan het maken bent wat eigenlijk niet passend is. Ik heb er verder niet per se een mening over, ik denk wel dat al die pads met alle naden en plooien wel wrijving veroorzaken. Hoe meer naden en plooien hoe meer verschillende druk.

Hoe kijk jij aan tegen te grote ruiters in te kleine zadels?

Ja ik denk dat dat heel oncomfortabel is.

We zien tegenwoordig natuurlijk dat de ruggen steeds korter worden maar dat de meeste paardeneigenaren dit niet doorhebben of zien.

Ik denk ook echt niet dat mensen erover nadenken of ze wel op de rug van dat paard passen maar vooral denken “wat een mooi paard” en “daar kun je op rijden”. Je moet dan eigenlijk al komen met plaatjes met een soort schoenmaat ofzo om dit te laten zien en duidelijk te maken, als je zwaarder of langer bent moet je ook een grotere trui kopen.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven