Search

Wat bepaalt de kwaliteit van een zadel?

Veel mensen zullen misschien denken dat het prijskaartje, de blingbling, het lak leer of een mooi patroontje bepaalt of een zadel goed is of niet, maar wat bepaalt nou echt de kwaliteit van een zadel?

Uiteraard hangt er aan kwaliteit een prijskaartje dat weten we allemaal, het vervaardigen van producten met kwaliteit kost namelijk gewoon meer. Vanaf het bedenken hiervan tot het daadwerkelijk testen en daarna produceren, zo’n productie moet namelijk ook goed gemonitord worden.

De kwaliteit van een zadel begint met het idee erachter, wat is het doel van de zadelmaker? Als dit goed zit, is de volgende stap het bepalen van de materialen. Wanneer de zadelmaker gaat voor kwaliteit, zal dit altijd duurder zijn maar ook langer mee gaan en het doel van de zadelmaker beter dienen. 

Het binnenste harde deel van een zadel noem je de boom. Dit is de kern van het zadel en bepaalt de pasvorm voor een groot deel, zowel voor het paard als voor de ruiter. Wanneer deze van mindere kwaliteit is heeft dit invloed op het gehele zadel. De zadelboom zorgt voor een goede druk verdeling over de rug van je paard. 

Aan de voorkant van de zadelboom bevindt zich het kopijzer, dit bepaalt voor een groot deel of het zadel past. (foto) De boompunten moet hier de juiste lengte hebben, niet te kort want dan ontstaat er piek druk op de schouders en de spieren daaromheen maar ook niet te lang wat het paard weer kan belemmeren in zijn/haar beweging. 

Als de boom dus van een goede kwaliteit is heb je voor de helft al een goed zadel.

Uiteraard moet het leer waarvan het zadel is opgebouwd ook goed zijn en moet dit ook juist in elkaar zitten. 

Twijfel je over de kwaliteit van jouw zadel en de zadelboom? Maak dan een afspraak met een gecertificeerd zadelpasser om dit na te laten kijken! Deze vind je via www.vztd.nl

Scroll naar boven