Search

Interview met Zefanja Vermeulen deel 2

Hoe kijk je nou naar de huidige vorm van de rug die de paarden tegenwoordig hebben?

Dan kom je natuurlijk ook een beetje op trainingstechnieken. Wat ik merk is, dat als ik ga kijken naar de bouw van het huidige paard en hoe wij het huidige paard houden en trainen, ongelofelijk veel op de cirkel is. We zijn bijna alleen maar bezig op de cirkel. Als we dan kijken naar de traditionele rijkunst bekijken dan wordt het jonge paard alleen maar gelongeerd, daarna gaat er een zadel op waarmee weer veel gelongeerd wordt. Vervolgens gaat de mens erop wat ook weer aan de longeerlijn en op de cirkel is waarna we uiteindelijk een keertje rechtuitgaan. Ik vind dat al een enorme belasting voor de rug en dan hebben we het alleen nog maar over de rug en niet de rest van het paard. 

Maar als ik ga kijken naar de academische en klassieke rijkunst zijn die ook eigenlijk alleen maar bezig op de cirkel. Die zijn dan wel bezig met een andere visie die ik een warm hart toe draag maar het zijn alleen maar rondjes, rondjes en nog eens rondjes. Ik denk gewoon echt dat als we gaan kijken naar de wervelkolom van het paard, deze daar gewoon niet voor gemaakt is. Dus als we toch eens een keer van die rondjes af kunnen komen, dan denk dat het een heel ander verhaal wordt.

Wat zijn de meest voorkomende asymmetrie die je tegen komt en hoe zijn deze het beste te herkennen?

De eerste asymmetrie die je tegenkomt is de bespiering, die is gewoon goed te zien. Dan heb je de asymmetrie zichtbaar maar daarna kom je al op wervelkolom technische asymmetrie. Als we daarin gaan kijken naar de gewrichtjes van de wervelkolom zijn die eigenlijk altijd asymmetrisch bij het gedomesticeerde/warmbloed paard.

En dat komt ook echt uit de fokkerij?

Ja, ik denk dat op het moment dat je een jong veulen hebt het sowieso belangrijk is dat er symmetrie komt, en dat kan! Maar wanneer je lange benen fokt en je laat het paard vervolgens alleen maar van de grond eten dan behoud je die asymmetrie, dit behoud je nog maar wanneer je dan gaat longeren. Op het moment dat het paard rijklaar is gemaakt en je gaat starten met de carrière van het paard is er gewoon al veel asymmetrie. Zeker als zadelpasser sta je dus eigenlijk al gelijk 10-0 achter. Deze asymmetrie heeft enorm veel invloed op het zadel.

Zijn er bepaalde dingen waarvan je vindt dat het beter kan in de zadelpassers wereld?

Daar heb ik denk ik wel wat te weinig verstand van. Het enige wat ik kan zeggen, maar ik heb niet genoeg kijk in de opleiding, dat er heel veel kennis gaat naar het werk zelf, maar er is eigenlijk veel te weinig kennis over de anatomie. Ja, er is wel kennis maar dat is de theoretische anatomie en een paard is nooit een theoretische anatomist. Op het moment dat je daar geen kennis van hebt sta je, die populaire term, met 10-0 achter. Je komt gewoon voor problemen te staan die je dan gewoon niet kan oplossen.

Dus eigenlijk gewoon weer terug naar de basis?

Ja, de theoretische anatomie is leuk maar dat is het paard niet en het heeft gewoon veel variaties. Op het moment dat je te maken hebt met een asymmetrie is het wel belangrijk dat je weet waar die vandaan komt.

Ik denk zelf ook dat we meer moeten leren over het hele paard en alles daarom heen buiten het zadel. Over training voeding en anatomie.

Ja jullie vakgebied is een heel moeilijk gebied.

Ja ik zeg altijd wij moeten van alles een beetje weten. Ook om goed te kunnen doorverwijzen.

Ja dat denk ik ook inderdaad.

Zijn er bepaalde dingen waar we meer rekening mee zouden moeten houden?

Ik denk met gebroken ribben.

Scroll naar boven