Search

Interview met Zefanja Vermeulen deel 1

Wat is je beroep?

Ik denk dat mijn beroep niet per se in 1 beroep te vatten is zoals veel andere beroepen, onder mijn email staat dat ik anatomist en onderzoeker ben. Als ik mijn beroep en mijzelf zou omschrijven, zou ik zeggen dat mij vak vooral gaat over educatie over het bewegingsapparaat van paarden en alles over de anatomie en beweging van het paardenlichaam.

Wat voor opleiding heb je gedaan?

Ja dat is lastig, als je gaat kijken welke opleiding ik heb gedaan binnen het vakgebied zijn er meerdere. Voor 2000 heb ik allerlei cursussen gedaan zoals Tellington en een cursus met aromatherapie, Bachbloesem en cel zouten. In 2000 ben ik met de opleiding van Emiel Voest binnen de Freestyle Academy begonnen. Daarbinnen heb ik alle niveaus die er toen toentertijd mogelijk waren, afgerond. Daarna ben ik samen met een vriendin begonnen als Equine Body Worker en heb ik de bowing therapie en red light therapie mezelf eigen gemaakt. Toen ik begon aan de opleiding tot Body Worker begon ook mijn scholing over de anatomie en biomechanica. Hier ben ik namelijk Sharon May Davis tegen gekomen. Vanaf dat moment, in 2013 à 2014, heb ik eigenlijk mijn weg gevonden in dit vak. Maar dit is een beetje mijn vooropleiding binnen de paarden.

Waarom ben je dit beroep gaan doen?

Dat is een goeie vraag! Heel eerlijk gezegd had ik er niet per se heel erg een beeld van. Ik heb het wel altijd al leuk gevonden om les te geven, mensen iets nieuws leren. Als jong meisje van 13 à 14 jaar gaf ik al les in zwemmend redden. Daaruit komt ook wel voort dat ik het leuk vind in de Freestyle Academy om mensen te helpen in hun training. Als ik ga kijken naar wat ik heel erg belangrijk vond ik de paardenwereld is dat we beter gingen luisteren naar het paard en dat wij niet zo zeer als mens onze wil en wens op het paard gaan plakken en het paard gaan pushen maar dat het paard ook echt een stem heeft. 

In de vorm van een dissectie kan je er niet meer omheen en kom je er niet meer onderuit, dus voor mij was het toch wel 1+1=3 toen Sharon haar eerste dissectie in Nederland deed, die ik georganiseerd had. Toen dacht ik: ‘dit is wat ik wil voor de rest van mij leven, het maakt me niet uit hoelang het duurt, hoeveel moeit of hoeveel geld het mij kost’. Het is dus niet helemaal uit de lucht komen vallen maar haar komst naar Nederland heeft mijn leven wel veranderd.

Hoelang ben je nu bezig met Equine studies?

In 2012 heb ik samen met een partner Equine Studies Centrum opgericht. Dit was met name gericht op het opleiden van Equine Bodyworkers. In 2016 heeft mijn partner zich teruggetrokken en ben ik me eigenlijk alleen maar gaan richten op het gebied van anatomie en biomechanica, toen heb ik het Equine Studies gemaakt.

Kom je wel eens rugproblemen tegen bij paarden die echt van het zadel of de singel komen?

Het is moeilijk te zeggen want als ik ga kijken naar problemen in het paardenlichaam wanneer deze paarden een bepaalde leeftijd hebben bereikt, is er nooit maar 1 ding. Wat ik wel veel zie is verklevingen tussen de laag van de huid en de eerste spierlaag op de rug, dat is wel echt gerelateerd aan een slecht passend zadel. Ik zie ook wel schade van spierlagen, dit komt dan niet per se van een slechtpassend zadel maar vaak komt dit dan door paarden die met een zadel achterover zijn geklapt.

Zijn deze problemen vaak nog te verhelpen?

Ook dit is niet zo gemakkelijk 1 op 1 te zeggen omdat een paard vaak niet maar 1 ding heeft. Als je heel geïsoleerd gaat behandelen stuit je vaak wel op andere problematieken. Maar ik denk wel dat als je de fascia en huid op de spierlaag soepeler maakt en dit goed onderhoud dit wel te verhelpen is ja. Als er schade is aan de peesplaat bij de Latisimus Dorsi kan je dit niet meer verhelpen of verbeteren, als dit al gediagnosticeerd wordt.

Kom je in het assessment tijdens het bewegen wel eens problemen tegen die terug te herleiden zijn naar het zadel?

Ja, ik zie veel problemen met hoofdbeweging en korter lopen. We noemen het kreupel maar je kan het ook licht onregelmatig noemen.

Wil je je in komende dissecties verder gaan verdiepen in het effect van het zadel en de singel?

Ja, als ik een richtlijn krijg wel. Het is best heel lastig, wat ik al zei is dat een eigenaar die een paard op tafel heeft niet altijd de gegevens heeft over de zadels die het paard heeft gehad in het verleden. Ik had laatst wel een paard op tafel in België waar een zadelpasser bij was, die was super geïnteresseerd en vroeg ook of ik mensen wilde wijzen op wat een kopijzer doet en hoe belangrijk dit is. 

Ja, ik sta er dus altijd wel voor open om te helpen in onderzoek maar ik moet wel echt gericht opdrachten krijgen, dit moet ik wel in een dissectie kunnen inpassen.

Zijn er bepaalde problemen die je vaak tegen komt die volgens jouw effect kunnen hebben op de ligging van het zadel?

Ja, ik denk sowieso atrofie in de gebieden van de schouder. Dat is denk ik echt een groot probleem. Ik denk ook problemen met gebroken of zwevende ribben. Dit komt vaker voor dan je denkt.

Scroll naar boven